top of page
  • kaarnakustannus

Lastenkirjan kuvitus tarinan elävöittäjänä

Julia Raitio


Kuvittaja Nina Inkiläinen loi kuvituksen Sakari Okan vastikään ilmestyneeseen lastenkirjaan Rai Vaahtera ja kadonneet jääpuikot. Kirjan teemat pohtivat luonnonilmiöitä ja sitä, miten ne ilmenevät 5-vuotiaan Rain silmin.


Kuvittaja Nina työstää kirjan kantta. Kuva: Nina Inkiläinen


Inkiläisen mukaan tarinaa on ollut todella hienoa kuvittaa. Lastenkirjakuvituksen teko onkin hänelle pitkäaikaisen unelman täyttymys. Hän muistaa, kuinka ihanaa oli lukea teos ensimmäistä kertaa ja ikään kuin sukeltaa lapsen ajatuksiin.


- Nopeasti tuntui siltä kuin teos olisi kuvittanut itse itsensä. Kun luin tekstiä ensimmäistä kertaa, jotkin kuvat alkoivat muodostumaan päässäni saman tien. Myös ideat tiimiltä olivat todella inspiroivia!


Inkiläinen kertoo, että tekniikka ja tyyli muuttuivat paljon työtä tehdessä. Teknisistä syistä vesivärit vaihdettiin digitaaliseen piirto-ohjelmaan, mutta vesivärien tuoma tunnelma on pyritty säilyttämään. Tämän lisäksi Rai Vaahteran hahmo hioutui piirrostyön mukana. Inkiläisen mukaan tuntui siltä kuin hahmoon olisi tutustunut projektin edetessä.


Kysyttäessä, millaisia tunteita kuvittaja haluaisi teoksen kuvituksen lukijassa herättävän, toivoo hän kuvien vievän lukijan Rain ajatuksiin ja auttavan näin samaistumaan hahmoon sekä ikään kuin näkemään tarinan Rain kautta.


Inkiläiselle on kuvitustyöstä jäänyt erityisesti mieleen nollasynttärikakku. Se sai hänet ajattelemaan turhan tavaran paljoutta ja sitä, kuinka pienenä tuli saatua paljon materiaalisia lahjoja, joista osa jäi aina käyttämättä. Nykyään hän suosii kokemuksellisia lahjoja. Kakku myös muistuttaa siitä, kuinka lapsena ei ikinä ollut ”tarpeeksi vanha” ja miten paljon se silloin turhautti! Jos kaikki tosiaan olisivat olleet aina nollavuotiaita, molemmat ongelmat olisi korjattu, toteaa Inkiläinen, mikä on täysin totta.


Teoksesta löytyy tämän lisäksi koskettavia kohtia ja piirteitä, jotka jäivät Inkiläisen mieleen. Ne välittyvät myös kuvituksesta ja niiden luomasta tunnelmasta.


- Rakastan erityisesti uneliaita kohtia ja sitä, miten surrealistisesti joitakin konsepteja kuvaillaan. Esimerkiksi jättiläisen koko maapallolle lapioima unihiekka.


Tästä voi huomata, kuinka hienosti Inkiläinen tavoittaa satukirjalle olennaisen ihmeen tunnun ja lapsen mielikuvitusta puhuttelevat oivallukset.Kuvitusta kirjasta Rai Vaahtera ja kadonneet jääpuikot. Kuva: Nina Inkiläinen

Comments


bottom of page