top of page
  • kaarnakustannus

Satukirja käsittelee ilmastonmuutosta herkästi

Sanni Heino

Sakari Oka on helsinkiläinen kirjailija. Kuva: Sakari Oka


Lastenkirjallisuus on romaanille ja runolle luontevaa yhteistä maaperää. Kun mukaan lisätään jotain taianomaista, syntyy satua. Näin luonnehtii käsikirjoituksensa syntyä Sakari Oka, jonka ensimmäinen lastenkirja Rai Vaahtera ja kadonneet jääpuikot ilmestyy Kaarna Kustannukselta syksyllä 2023.


Aihkipetäjä, ikikuusi, koloinen haapa, ryteikön ryteikkö, sammaleen alla lepäävä hiisi. Oka kuvailee suosikkimaisemaansa, ystävällisten peikkojen ja talviunen maailmaa, kuin satua. Lastenkirjallisuus on siitä huolimatta kirjailijalle uusi aluevaltaus: aiemmin Okalta on julkaistu runokokoelma Punainen varis (Impressio, 2013) ja romaani Kilometri rannalle (ntamo, 2015).


Oikeastaan Oka pitää kirjoittamisensa alkupisteenä vuonna 2007 valmistunutta semiotiikan väitöskirjaansa. Sen jälkeen hän kirjoitti kolumneja eri lehtiin, ja lopulta syntyivät ensimmäiset kaunokirjalliset teokset. Oka kertoo, että kirjoittajana häntä kiehtoo ennen kaikkea lauseen kauneus. Se kuuluu myös käsillä olevassa lastenkirjassa.


Nyt ilmestyvä teos yhdistää kaksi lähtöpistettä: Ensinnäkin Oka huomasi päästään lokeron, jonka kyljessä luki ”5-vuotiaan ajatuksia”. Toiseksi hän halusi kirjoittaa ilmastonmuutoksesta niin kauniin kirjan, että myös lapsi voisi lähestyä sitä.


– Ilmastonmuutos on iso aihe, mutta siitä on vaikea kertoa ilman, että mörkö tulee huoneeseen.


On niin, että tulee talvia, joina jääpuikot ovat hiihtolomaan mennessä sulaneet ja valkovuokot kukkivat helmikuussa. Oka päätyi kirjoittamaan aiheesta lempeydellä: lapsen näkökulmasta maailmassa piilee aina ihmeteltävää ja toisaalta jotakin sellaista, mikä on aikuisilta salattua.


Teoksen maailman ytimessä on lasten kyky ihmetellä ja kertoa tarinoita.


– Rain maailma syntyi kahdesta suomen uudissanasta, jotka keksin. Koska lapsetkin keksivät omia sanojaan, lähti näiden sanojen ympärille rakentumaan lastenkirja.


Teoksessa riemastuttaa sen kielen mielikuvituksekkuus, suuntautuuhan lasten ihmettelevä asenne usein kieleen itseensä. Mitä tarkoittaa ilmakuoppa? Voiko karpalolle antaa itse nimen, jos keksii paremman? Kirjan päähenkilö Rai seikkailee unen kynnyksellä, muistelee vanhempien kertomaa ja leikkejä ystävien kanssa. Kielellisen ajattelun suuri merkitys huokuu tekijän kiinnostusta kielenkäytön nyansseihin.


Kielen tärkeyden lisäksi Oka toteaa haluavansa kirjoittajana lisätä luonnon arvostusta. Tulevassa lastenkirjassa lentokoneet pörräävät maapallon naamalla kuin kärpäset, laskeutuvat kutittamaan ja nousevat taas lentoon. Luonnon ilmiöt ovat niin hyvässä kuin pahassa lähellä lapsen maailmaa. Siksi on välttämätöntä kertoa tarinoita, jotka sanoittavat kokemusta muuttuvasta maailmasta.


Vapaa-ajallaan käsilläkävelyä ja joutenoloa harrastava Oka uskoo, että 5-vuotiaan ajatuksia sisältävä laatikko hänen päässään on edelleen raollaan. Tulevaa kirjaa lukiessa tuntuu siltä, että raollaan se on aina ollutkin – niin luontevasti Oka liikkuu sadun maailmassa.Nina Inkiläisen kuvitusta teokseen Rai Vaahtera ja kadonneet jääpuikot.

Comments


bottom of page