top of page
  • Veera Simola

Esikoiskirjailijan säeromaani kuvaa lapsuuden käännekohtia arkailematta
Satu Tammela, 49-vuotias äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, on kirjoittanut nuorille suunnatun säeromaanin "Murtumia", jonka Kaarna Kustannus on julkaissut kesällä 2024. Pian 50 vuotta täyttävä Tammela kertoo tehneensä pitkän uran opettajana ja että kirjoittaminen on aina ollut hänen suuri intohimonsa. Tammela kuvailee, kuinka hänen esikoisteoksensa sai alkunsa arjen havainnoista.


–       Työssäni yläkoulun opettajana näen paljon nuoria. 7.-luokkalaiset ovat uuden elämän edessä aloittaessaan yläkoulun, ja ehkä alitajuisesti ajattelin, että haluan kirjaani päähenkilöksi sellaisen 13-vuotiaan nuoren, johon lähes kenen tahansa 7.-luokkalaisen on helppo samaistua. Aika usein näkee, että hyppy alakoulusta yläkouluun on monelle aika iso ja elämään tulee nopeasti asioita, joihin ei ehkä välttämättä ole vielä ihan valmis.


Tammela kuvaa, miten "Murtumia"-kirjan kirjoittaminen oli intensiivinen mutta palkitseva prosessi. Tammela aloitti kirjoittamisen lokakuussa 2022 ja ensimmäinen versio valmistui noin puolessa vuodessa. Hän kertoo, kuinka huomasi kevättalvella Kaarna Kustannuksen hakevan huhtikuussa uusia käsikirjoituksia ja tähtäsi käsikirjoituksensa valmiiksi siihen. Tammela kirjoitti teostaan työnsä ohessa ja osallistui viikoittain etänä kokoontuvaan kirjoittajapiiriin, josta sai arvokkaita neuvoja sekä näkökulmia.


–       Kirjoitin romaanin pääasiassa puhelimella driven tiedostoihin. Puhelin on ollut oivallinen työväline säeromaanin kirjoittamiseen, sillä säeromaanin muoto sopii hyvin puhelimen näytölle sekä kirjoitettavaksi että luettavaksi. Olen halunnut oppilaillenikin korostaa, että puhelinta voi erinomaisesti käyttää myös pitkäjänteiseen työskentelyyn.


Tammela kertoo, että opettajan työ on auttanut Tammelaa kirjoittamaan uskottavasti nuorista ja nuorille. Hän toivoo, että hänen tekstinsä heijastavat koulumaailmaa ja nuorten elämää aidosti. Myös perhe-elämä vaikuttaa hänen kirjoituksiinsa. Tammela on puoliso sekä kahden lapsen äiti.


–       Toivottavasti pystyn uskottavasti kirjoittamaan nuorista ja nuorille, ettei tekstini olisi keski-ikäisen naisen suulla kirjoitettua – vaikka sitähän se tietenkin myös on.


Vaikka Tammela ei kirjoita teema vaan tarina edellä, "Murtumia"-kirjan keskeiset teemat ovat nuoren kasvaminen lapsuudesta nuoruuteen ja se, miten lapsuudesta joutuu joskus luopumaan vasten tahtoaan. Hän kuvailee, kuinka teoksen päähenkilö Frida joutuu tasapainoilemaan rohkeamman ja kypsemmän ystävänsä Liinan valintojen kanssa, ja samalla kokee, että muutokset ja murtumat ovat väistämättömiä. Kasvaminen tekee kipeää, mutta siitä voi selvitä. "Murtumia" on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille tai 6. luokasta ylöspäin. Tammela on ajatellut kohderyhmäkseen nuoret, jotka lukevat vähän tai joita lukeminen ei erityisesti kiinnosta. Säeromaanin muoto on matalan kynnyksen kirjallisuuden muoto, jossa teksti on väljää ja kirjat usein lyhyempiä kuin romaaimuotoiset.


–       Haluan tällä tekstillä rohkaista nuoria uskaltamaan olla omia itsejään ja myös luottamaan siihen, että vaikeat asiat ovat usein ohimeneviä ja niistä voi selvitä. Kaikkea ei tarvitse, eikä pidä kokea heti ja lapsuudesta voi kyllä pitää kiinni, vaikka vierellä moni tuntuisi aikuistuvan hurjaa vauhtia. Toivon myös, että kirjastani välittyisi positiivinen ja tasa-arvoinen kuva nuorista, vaikka kirjan keskushenkilöt Frida, Liina ja Nino ovatkin kaikki erilaisia, erilaisista perheistä ja lähtökohdista.


Tammelan kirjoittajahistoria on pitkä ja monivaiheinen. Tammela kertoo, että on kirjoittanut niin kauan kuin muistaa, mutta kirjoittamisessa on ollut välillä pitkiä taukoja, esimerkiksi lasten synnyttyä. Tammela kertoo, miten on kirjoittanut ns. pöytälaatikkoon runoja ja novelleja. Viime vuosina hän on kouluttanut itseään kirjoittamisen saralla monilla kursseilla.


–       Olen käynyt mm. Heikki Savolan novellikurssin, J.S. Meresmaan säeromaanikurssin ja Sini Kuokkasen luovan kirjoittamisen kurssin.


Säeromaanin muodosta Tammela kiinnostui muutama vuosi sitten, ja hän lukikin lähes kaikki kotimaiset säeromaanit ja lukuisia käännöskirjoja. Hän koki, että säeromaanin kirjoittaminen sopi hyvin hänen elämänrytmiinsä ja työskentelytapoihinsa.


–       Tajusin pian, etten pysty kirjoittamaan perinteistä pitkää proosaa tämän työn ohessa. Sen sijaan säeromaanin kirjoittaminen onnistui, koska sitä voi helposti kirjoittaa puhelimella sängyssä ennen nukkumaan menoa muutaman säkeistön verran.


Tammelan kirjoittajahistoriaan kuuluu monia kirjoitettuja, mutta toistaiseksi julkaisemattomia tekstejä, ja hänellä on myös muutamia valmiita käsikirjoituksia pöytälaatikossa. "Murtumia" on hänen esikoisteoksensa, kuitenkin hänellä on jo suunnitteilla jatko-osa. Tammela kertoo, kuinka kirjoittaessaan Fridan tarinaa huomasi, että häntä kiinnostaa syventyä myös kirjan kahteen muuhun henkilöön, Liinaan ja Ninoon.


Satu Tammelan ”Murtumia”-säeromaani ilmestyy 18.6. Kaarna Kustannukselta.

 

Komentáře


bottom of page