top of page
  • kaarnakustannus

Harjoittelun kautta kaarnalaiseksi

Sanni Heino


Kaarna sai tänä syksynä korkeakouluharjoittelija Julia Raition vahvistamaan rivejään. Harjoittelunsa aikana Julia ehti muun muassa lukea ja kommentoida kustantamon keskeneräisiä käsikirjoituksia, avustaa julkaisujuhlissa ja myyntitapahtumissa sekä haastatella kuvittaja Nina Inkiläistä. Yhteistyö sujui niin hyvin, että harjoittelun päätyttyä Juliasta saatiin pysyvä jäsen Kaarnan toimituskuntaan!


Julia on 25-vuotias 5. vuoden kirjallisuustieteiden opiskelija Turun yliopistosta. Kirjallisuuden pariin hänet on vetänyt sen kyky välittää tietoa ja kokemuksia. Erityisesti ajattomat teokset kiehtovat:


- Minua kiinnostavat kirjallisuuden klassikot. Pyrin lukemaan niitä mahdollisimman paljon ja ymmärtämään, miksi ne on nostettu arvoiseensa asemaan. Uskon, että kirjallisuudella on eri tavoin paljon annettavaa jokaiselle lukijalle.


Pääainevalintaansa kirjallisuustiedettä Julia kuvaa haastavaksi mutta antoisaksi.


- Tie kirjallisuudentutkimuksen pariin on ollut opettavainen, hiukan kivinen ja samalla paras valinta. Unelma-alan opiskelu vaati yliajattelun heittämistä ikkunasta ja omiin vaistoihin luottamista.


Kaarnan toiminnasta Julia kuuli yliopiston työelämäpäivässä, jossa kustannuspäällikkö Karoliina vieraili kertomassa pienkustantamosta. ”Ummikkona” kustannustoiminnassa kiehtoi kaikki, ja jokainen toimitusprosessin vaihe oli harjoittelijalle uusi. Vielä harjoittelun jälkeenkin toimittamisessa kiinnostaa tavallaan kaikki: jokaisella työvaiheella on merkityksensä valmiille teokselle.

Julia mainitsee parhaiksi harjoittelukokemuksikseen tuoreen Juuret-antologian julkaisutilaisuuden sekä itse käsikirjoitusten lukemisen.


- Oli hienoa tavata kasvokkain kirjoittajia tekstien takana. Tilaisuudet ovat luonteeltaan sosiaalisia, tekstejä taas luetaan yksin pohdiskellen. Mielestäni erilaiset tehtävät tuovat esiin kustantamotoiminnan parhaat puolet.


Tuore kustannustoimittaja jatkaa Kaarnalla ensi vuoden julkaisujen ja tulevien tapahtumien parissa. Lisäksi hänen kädenjälkeään tullaan varmasti näkemään esimerkiksi Kaarnan sosiaalisessa mediassa. Tervetuloa mukaan, Julia!Comments


bottom of page