top of page
  • kaarnakustannus

kaskea juhlittiin Kirjakahvilassa


Kaarna Kustannus järjesti kasken julkaisujuhlat Turun Kirjakahvilassa.


Kahvikupit kilisevät toisiaan vasten, ja hyväntuulinen puheenporina täyttää pienen kahvilan. Valaistusta himmennetään, kun Karoliina Tervosen esikoisteoksen kasken (Kaarna Kustannus 2020) kansitaide heijastetaan indiehenkisesti kallellaan keikkuvalle valkokankaalle. Julkkarijuhlat alkavat.

Kaarna Kustannus juhlisti ensimmäisen kaunokirjallisen teoksensa julkaisua keskiviikkona 30.9.2020 Turun Kirjakahvilassa. Tapahtuma järjestettiin koronavirusrajoitusten myötä tällä kertaa yksityistilaisuutena, ja tilaisuuteen saapui 20 kutsuvierasta. Ohjelma alkoi Kaarna Kustannuksen esittäytymisellä sekä työryhmän jäsenten Julia Heinon, Pinja Tervosen ja Karoliina Tervosen esittelyillä. Vieraille kerrottiin indiekustantamon kuluneesta syksystä ja tulevista tuulista.

Tilaisuus jatkui kasken kansitaiteen esittelyllä, kun kuvataiteilijana toimiva Pinja kertoi käyttämästään sekatekniikasta. Hän paljasti muun muassa ripottaneensa akryylimaalauksen päälle suolaa, jotta osa väreistä vetäytyisi siihen, ja maalaukseen muodostuisi kipinämäisiä kuvioita.

– Halusin luoda tulen hehkua viittauksena teoksen nimeen. Kurottelevat kädet taas saivat inspiraationsa yhdestä teoksen runoista.

Kahvikupit kilisevät toisiaan vasten, ja hyväntuulinen puheenporina täyttää pienen kahvilan.

Ohjelman lopulla Karoliina kertoi vielä, miten aikanaan kiinnostui nykyrunoudesta ja valotti teoksen kirjoitusprosessia. Lisäksi hän avasi teoksen tematiikkaa ilmastonmuutokseen ja lisääntymiseen liittyen.

– kasken kirjoittaminen oli tapani pohtia ilmastoeettisiä kysymyksiä. Haluan runoillani ottaa osaa ilmastokriittiseen keskusteluun, mutta teoksen ei ole tarkoitus tarjota vastauksia vaikeisiin kysymyksiin tai tuomita ketään.


Teoksen esittelemisen jälkeen tilaisuudessa kuultiin vielä kasken ensimmäinen luku runoilijan itsensä lukemana. Lyhyen lukutilaisuuden jälkeen juhlat jatkuivat vapaalla seurustelulla. Vieraat pääsivät kyselemään kaarnalaisilta kustannustoiminnan taustoista ja hypistelemään tuoretta teosta.

Tunnelmalliset ja rennot julkkarijuhlat olivat oikein onnistuneet!

Julia Heino

Comments


bottom of page