top of page
  • kaarnakustannus

Kirjallisuus kuuluu kaikille


kuva: Susan Q Yin / Unsplash

Kaarna Kustannukselle saavutettavuus on tärkeä asia. Teoksemme ovat saatavilla sekä printtikirjoina että e-kirjoina, jotta jokainen voi nauttia teoksistamme juuri haluamallaan tavalla. Aina taloudellinen tilanne ei kuitenkaan mahdollista teoksen ostamista. Siksi teoksistamme julkaistaan myös vapaasti ladattava PDF-versio noin puoli vuotta teoksen ilmestymisen jälkeen. Tällä hetkellä teoksistamme kaski, Lumen hiljaisuus ja Neiti Möttönen ja kuorsaava Kirppu ovat ladattavissa sivuiltamme.


Saavutettavuutta tukee myös Suomen kirjastolaitos. Vaikka taloudellisesti teoksen tekijää voi tukea parhaiten ostamalla teoksen (joko e- tai printtikirjana), saa tekijä myös jokaisesta printtikirjan lainauksesta pienen korvauksen. Korvauksesta voi lukea tarkemmin Sanaston sivuilta. Mitä useammin kirjaa lainataan, sitä enemmän tekijä siis saa korvauksia. Kirjojen lainaaminen on tärkeää myös siksi, että kirjastot joutuvat valikoimaa uudistaessaan myös poistamaan sellaisia teoksia, joita ei ole lainattu pitkään aikaan.


Kirjastoyhteistyö takaa helpomman saavutettavuuden. Esimerkiksi Vaski-kirjasto, joka on 18 kunnan ja 61 toimipisteen laajuinen, mahdollistaa kattavan aineiston. Kirjaston asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse lähteä lähikirjastoa pidemmälle, sillä varattu aineisto kulkeutuu asiakkaan haluamaan kirjastoon. Kaikki Kaarna Kustannuksen julkaisemat kirjalliset teokset löytyvät Vaski-kirjastosta. Teoksiamme löytyy kuitenkin muistakin kirjastoista ympäri Suomea, aina Lapin kirjastosta pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoon. Monet teoksistamme ovat lisäksi lainattavissa e-kirjastoista eri kirjastokorteilla. Mikäli jokin teoksistamme puuttuu kirjastostasi, voit tehdä hankintaehdotuksen joko sähköisesti tai kääntymällä kirjastohenkilökunnan puoleen.


Usein kirjastojen uusimpiin ja suosituimpiin teoksiin on todella pitkät varausjonot. Helmet-kirjasto on ratkaissut asian niin, että sillä on erikseen suosituimmista kirjoista myös sellaisia niteitä, joita ei voi varata. Tällaiset bestseller-niteet ovat esillä erikseen niille tarkoitetussa hyllyssä odottamassa seuraavaa onnekasta lainaajaa. Niteissä on lyhyempi laina-aika, jotta teos siirtyisi nopeammin seuraavan lukijan käsiin. Esimerkiksi Anne-Maija Aallon Lumen hiljaisuus oli ilmestyessään niin suosittu, että osa kirjaston niteistä oli tällaisia bestsellereitä. Näin suosittukin teos voi olla nopeasti saatavilla ilman pitkää jonotusaikaa.


Kaarna Kustannus kehottaakin nauttimaan kirjallisuudesta juuri sillä tavalla, millä haluaa ja mihin pystyy. Aina teosta ei tarvitse hankkia omaan kirjahyllyyn. Tärkeintä on, että lukee. Jos törmää oikein hyvään kirjaan, siitä kannattaa myös kertoa, jotta muutkin löytäisivät sen.


Comments


bottom of page